VDS Training Consultants

“Eindelijk doe ik weer waar ik als ondernemer blij van word”

Als ondernemer heb je veel te doen. Soms te veel te doen waardoor je vergeet waarom je ooit met zoveel liefde aan ondernemen was begonnen. Dan is het tijd om samen met ons het gesprek aan te gaan. Om de liefde weer te hervinden en orde op zaken te stellen.

Huib, wil jij je voorstellen?

Huib: “Natuurlijk wil ik dat. Mijn naam is Huib Broekhuis en mijn bedrijf VDS Training Consultants richt zich op leiderschapsontwikkeling en persoonlijke groei van mensen in organisaties. We hebben een kernteam van 15 mensen, aangevuld met 50 freelance coaches en trainers.”

Hoe kom ik maximaal tot mijn recht?

Waarom ben je bij ons terechtgekomen?

Huib: “Ik worstelde met mijn positie ten opzichte van de organisatie. Als ondernemer had ik tegen mezelf gezegd dat ik me meer wilde focussen op ondernemen, vernieuwen en nieuwe producten wilde bedenken. Maar toch merkte ik dat ik opnieuw de operatie werd ingezogen en dus weer bezig was met de dagelijkse gang van zaken. Dat was juist hetgeen waar ik niet wéér in wilde trappen. Ik merkte dat ik gemakkelijk in hetzelfde patroon viel. Toen ik het hier met Kirsten over had, realiseerde ik me dat TwoBirds mij hierbij kon helpen.

Het is heel eigenaardig gelopen. Ik stelde Kirsten de vraag of ze me kon helpen met het vinden van een goede sales manager. En uiteindelijk kwamen we terecht bij de vraag: hoe zorg ik ervoor dat ik als ondernemer definitief van de organisatie loskom? Die gesprekken met Kirsten hebben daar wel bij geholpen.
Eenmaal op het juiste pad, kwamen de realisaties. Ik wil loskomen van de organisatie, maar dan wel zonder dat dit ten koste gaat van de groei en het perspectief van VDS. Omdat ik de organisatie niet wilde verlaten, wilde ik ook op zoek naar wat voor mij de beste plek is binnen het bedrijf. Hoe kan ik doen waar ik echt blij van word?”

Het klopt nu gewoon.

Let’s talk results, wat zijn de belangrijkste resultaten van het traject?

Huib: “Er is een nieuwe langetermijnstrategie geformuleerd aan de hand van de principes van Scaling Up. Dit was precies wat ik nodig had. Nu hebben zowel de organisatie als ik duidelijkheid over de toekomst van ons mooie bedrijf. De zogeheten stip op de horizon is voor iedereen duidelijk.

Ook kunnen we aan de slag met een standaard werkwijze die is uitgeschreven en geïntegreerd. En ik heb geen rol meer in kernprocessen. Daar ben ik ongelofelijk blij mee want dat belemmerde mij in het ondernemen ontdekte ik gaandeweg.

Nu is mijn plek binnen de organisatie voor mij en iedereen om me heen 100% duidelijk. Er zijn scorecards uitgewerkt waardoor iedereen weet wat er van hen wordt verwacht. En hoe ze kunnen groeien. En tot slot is voor nu het team weer op orde. Kortom, het klopt nu gewoon!

 

Was dit het resultaat wat je vooraf had verwacht?

Huib: “Nee, niet precies verwacht, maar misschien wel gehoopt. En er zijn ook nog resultaten die ik echt niét had verwacht.”

 

Vertel, welke resultaten had je niet verwacht?

Huib: “Er vond een cultuurverandering plaats. Dat zorgde ervoor dat sommige mensen zich niet meer thuis voelden in de organisatie. Daar was ik van tevoren niet vanuit gegaan en dat was wel even schrikken. Maar aan de andere kant zorgt cultuurverandering ook voor vernieuwing in het team. Hierdoor is weer nieuwe, gezonde energie ontstaan.”

 

Zo’n samenwerking gaat echt op basis van vertrouwen, anders is het eigenlijk niet mogelijk om het tot een succes te maken.

Die resultaten, daar heb jij je mee bemoeid, Kirsten. Hoe is het traject begonnen?

Kirsten: “Huib deelde met mij zijn verhaal. Als facilitator stel ik de ‘stomme’ vragen en zorg ik ervoor dat de ondernemer niet wegkomt met een makkelijk antwoord.

Na ons gesprek raakten we er beiden van overtuigd dat een tijdelijk integrator traject goed zou passen. Onze integrator staat zij aan zij met de ondernemer. Aan de ene kant is het een sparringpartner, aan de andere kant vervult een integrator (tijdelijk) de rol van manager van een deel van het bedrijf. Zo’n samenwerking gaat echt op basis van vertrouwen, anders is het eigenlijk niet mogelijk om het tot een succes te maken.”

En hoe is het traject verlopen?

Kirsten: “Huib stelde zich heel leergierig op. Dat is natuurlijk superfijn als je verandering teweeg wilt brengen. Om Huib minder essentieel te laten worden in de organisatie, hebben we hem de vraag gesteld: hoe ziet de film eruit waar je nu naar kijkt en hoe wil je dat die film eruit gaat zien? Daar komen concrete resultaatafspraken uit. En daar is onze integrator, in dit geval Matthijs, mee aan de slag gegaan.

Het is tijdens zo’n traject, wat gemiddeld een jaar duurt, belangrijk om met elkaar te blijven praten. En dus hadden Huib, Matthijs en ik 2 á 3 keer per maand contact. Ik doe dat graag door een rondje te lopen. De ene keer met de ondernemer, de andere keer met de integrator. Je kunt als ondernemer even je hart luchten en je vragen stellen. Zo vertelde Huib mij dat hij een specifieke fiscale vraag had. We hebben er een expert bijgehaald om die vraag op te lossen. Met Huib, Matthijs en mij erbij. Het knelpunt waar Huib tegenaan liep werd opgelost. Dat gaf Huib rust en zo leerden wij weer meer over de organisatie.”

Ik kan weer lachen!

Wie heeft de rol van integrator uiteindelijk vervuld?

Huib: “Uiteindelijk bleken we met Rowan, die al onderdeel was van het VDS team, een uitstekende integrator in huis te hebben. Mede door de begeleiding die Matthijs haar kon geven, heeft ze zich de rol van algemeen directeur eigen kunnen maken. Zij is nu de vaste integrator voor VDS, mooi toch?!”

 

En Huib, wat was uiteindelijk jouw perfecte plek in de organisatie?

Huib: “Dat bleek gewoon weer als ondernemer en aanjager van onze droom te zijn. Precies waarom ik ooit begonnen ben met ondernemen.”

 

Heb je nog een mooie slotquote?

Ik ben weer verliefd op mijn bedrijf!

Dat zijn mooie woorden.

Huib, dank voor je vertrouwen!

Wil jij net als Huib...
Plan nu vrijblijvend jouw kennismakingsgesprek in! Wij helpen je verder. Beloofd.

CONTACT

Geïnteresseerd?

Neem vrijblijvend contact met ons op!

Meer weten over onze werkwijze?

Download de brochure.